ALPHA TRACK

PROJECT

Cardano - opis kripto projekta

6. September 2021

blog kriptovalute Cardano
Splošno
Projekt Cardano se je uradno začel leta 2015. Njegov ustanovitelj je Charles Hoskinson, ki je imel takrat 28 let. Dne 16. 08. 2021 ob 13:10 je cena ADA-e 2.17 USD.
 
 
Kaj je Cardano?
Cardano je blockchain omrežje, ki uporablja pametne pogodbe in je več nivojsko. Za projekt in vodjo projekta, Charlesa Hoskinson-a, je značilno, da ne izdaja novih nadgradenj, če ne dosegajo najvišjih standardov po njegovi presoji. Cardano je blockchain, ADA pa je kripto valuta na temu blockchain omrežju. Maksimalna količina ADA-e je 45 milijard kovancev, trenutno je v obtoku malo več kot 31 milijard ADA-e.
 
Transakcije se potrjujejo s stakingom in staking temelji na Ouroboros protokolu. Ta protokol je bil akademsko raziskan in ima matematično dokazan nivo zaščite.
 
Glavna ideja projekta Cardano je ustanoviti internet blockchainov; Cardano želi implemenitirati sistem stranskih verig oziroma “side-chain-ov“, katere bi omogočale preprosto pretakanje na primer ETH v BTC ali na primer XRP v LTC. “Side-chains“ bi omogočale prenos kovancev iz različnih blockchainov brez uporabe posrednikov, kar danes še ni mogoče.
 
Cilji so počasni in trajnostni razvoj in počasna, a nadaljujoča izdaja nadgradenj v sistemu, v katerih ne bo hroščev in katere bodo že ob izdaji opravljale svoje delo v celoti, s čimer se usmerjenost podjetja povezuje s premišljenim in akademskim vodjo.
 
Charles Hoskinson verjame, da gre v družbi za sisteme in predvsem pri finančnih sistemih se poraja pretirana neenakost, sploh če v enačbo vključimo osebe, ki ne živijo v bolj premožnih državah. Takrat sistem, ki deluje dobro v razviti družbi, deluje manj učinkovito oziroma celo neučinkovito v slabše razvitih državah. Projekt Cardano se sprašuje in poskuša ugotoviti, kako ustvariti univerzalen protokol, ki opravlja vse funkcije dosedanjega sistema, le da to naredi boljše, hitreje in ceneje za vse, prav tako pa omogoča dostop komurkoli. Poleg tega bi radi implementirali tudi pravice do elektronskega glasovanja na podlagi enakega sistema, ki omogoča prenašanje sredstev komurkoli, kadarkoli.
 
S tovrstnim načinom vključenosti posameznika v sistem želi Cardano dolgoročno gledano omogočiti skupnosti, da se bo odločala, v katero smer se bo razvijalo omrežje oziroma celoten protokol Cardana.
 
Kot zanimivost
Zanimiv opis Cardana s strani ustanovitelja se nahaja na spodnjem linku.