ALPHA TRACK

PROJECT

POLYGON (MATIC)

6. September 2021

blog kriptovalute Polygon
Polygon je projekt indijskih programerjev, ustanovljen je bil leta 2017. Prvotno se je imenoval Matic, kasneje so ga preimenovali v Polygon.
 
Polygon je kripto projekt, katerega cilj je pospešiti in poceniti transakcije na Ethereum-ovem blockchainu s pomočjotehnologije, ki se imenuje Layer 2. Na tem področju je vodilni (obstajajo sicer tudi drugi projekti, ki rešujejo istiproblem).
Kripto valuta projekta je MATIC in se uporablja za plačevanje provizij pri transakcijah.
 
Layer 2 pomeni, da Polygon za pocenitev in pohitritev transakcij prek Ethereum-ovega blockchaina uporablja lastnostransko verigo (sidechain), ki je vezana na glavno verigo (blockchain) Ethereuma. Transakcije po Polygonovi verigi potekajo veliko hitreje in ceneje kot na Ethereumovi (transakcije na Polygonu stanejo manj kot 1 cent in trajajo nekaj minut na Ethereumu od približno 4-15 dolarjev in lahko trajajo do nekaj ur). Glavna lastnost te kriptovalute pa je, da kljub temu, da transakcije potekajo po Polygonovem sidechain-u, se zapis transakcije vseeno izvede na Ethereum-ovemblockchainu. Torej se vse transakcije, ki se izvedejo prek Polygona, dejansko zgodijo na Ethereumu, vendar veliko ceneje in hitreje.
Statistika MATIC-a:
 
  • 17. po tržni kapitalizaciji
  • tržna kapitalizacija: 10,5 milijard
  • tržna cena (trenutna): 1,63 USD
  • kovancev v obtoku: 6,5 milijard
  • maksimalna zaloga: 10 milijard