ALPHA TRACK

PROJECT

Splošno mnenje o trgu pred jutrišnjim zasedanjem ameriške centralne banke (FED), kjer bodo podali odločitev o dvigu obrestnih mer

3. Maj 2022

Večina finančnih sektorjev je v zadnjih tednih beležila padec v vrednosti, dolar indeks (DXY) pa še vedno raste. Trenutno se nahajamo na večletni odporni liniji. Razlog za rast DXY in padec ostalih sektorjev so nestabilne razmere in stanje inflacije, ki seje nezaupanje na vseh finančnih trgih. Kaj nam rast DXY pove? – Preprosto rečeno, ljudje umikajo svoj kapital iz trgov ter ga selijo v glavno fiat valuto (ameriški dolar). Ne pozabimo: še vedno smo priča geopolitičnim konfliktom med Ukrajino ter Rusijo, Covid kriza pa še vedno povzroča ne malo preglavic (lock-downi na Kitajskem, kriza s hrano in energenti itd.)

Javnost je deljena: Nekateri menijo, da bi lahko bil Bitcoin odličen »hedge« za zgoraj opisane probleme, podobno kot v preteklosti plemenite kovine, vendar pa je trenutno tudi zlato razočaralo s svojimi donosi (trenutno je cena enaka kot na začetku leta). Drugi pa opozarjajo, da Bitcoin še nikoli ni spoznal pravega obraza medvedjega trenda finančnih trgov, povišanja inflacije, nestabilnega gospodarstva in prihajajoče recesije (Q4 2022-Q3 2023).

Kljub vsemu pa se adopcija Bitcoina in kripto valut še naprej povečuje. Srednjeafriška republika je nedavno sprejela BTC kot uradno plačilno sredstvo (El Salvador je to storil že lansko leto). Vedno več držav sprejema davčne in pravne regulacije o kripto valutah, ena največjih ameriških investicijskih bank, J.P. Morgan, pa je oznanila, da bo proti koncu leta ponudila Bitcoin kot investicijsko sredstvo vsem svojim strankam. Ne pozabimo še na prihajajoč Bitcoin ETF (sklad), ki zagotovo prihaja (predvidoma konec leta) in bo omogočal širši populaciji in institucijam del svojih rezerv in prihrankov investirati v kripto valute, posledično pa prinesel veliko novega denarja v ta sektor. Avstralija, Kanada in Brazilija so ga že odobrile, ZDA pa še vedno vidi ogromno pomanjkljivosti pri vseh kandidatih, ki so se prijavili na razpis.

Trenutno kaže, da bo Bitcoin sledil gibanju delniških trgov, ki bodo do konca leta odvisni od inflacije, geopolitičnega stanja in odločitev ameriške centralne banke o dvigu obrestne mere. Za jutri se pričakuje, da bodo obrestno mero dvignili za 0,5 odstotne točke (ta odločitev je verjetno že »priced-in«), v kolikor jo bodo dvignili samo za 0,25 bo trg na to pozitivno reagiral, če pa jo bodo dvignili za 0,75 bo po vsej verjetnosti krvavo. V vsakem primeru pričakujte povečano volatilnost.

~Amadej Gruškovnjak