ALPHA TRACK

PROJECT

Tether (USDT)

6. September 2021

Blog Kriptovalute Tether

TETHER – USDT 

Tether je stabilen kripto kovanec, ki je vezan na ameriški dollar. To pomeni, da celotna volatilnost, ki je značilna za kripto trg, ne vpliva na ceno ali druge dejavnike Tethra. 

Glavna razloga za uporabo Tethra sta likvidnost in sposobnost ohranjanja cene. Tako lahko investitorji delež svojih portfeljev varno pretopijo v Tether, ki ni volatilen, in ga uporabijo za prihodnje nakupe drugih kripto žetonov brez strahu, da bo cena nižja, kot je bila. 

Ravno zaradi tega je Tether 5. največja kripto valuta v času pisanja tega članka, prav tako pa je tudi kripto valuta z največjim tržnim volumnom, v zadnjih 24 urah je namreč volumen na trgih znašal približno 60 milijard ameriških dollarjev. 

ZAČETKI 

Leta 2012 je J. R. Willett je predlagal, da bi se začele ustvarjati nove kripto valute na Bitcoin-ovem protokolu. Ta ideja je obrodila sadove v obliki “Mastercoin-a”, ki je sčasoma postal tehnološki temelj za kripto valuto Tether. 

Julija 2014 se je nekaj članov iz projekta Mastercoin odločilo, da ustanovijo svoj lastni start-up imenovan “Realcoin”, ki se je v istem letu preimenoval v Tether, da se poudari povezava kripto valute in njena povezava s fiat valuto, saj je Tether v končni fazi ravno to, le v digitalni obliki. Digitalni dollar. Vsak posamezen Tether, oziroma USDT je vedno zavarovan v 100% meri v obliki gotovine in drugih sredstev. 1 USDT je enak 1 ameriškemu dollarju. 

PROBLEMI  

Trenutno je Tether pod preiskavo, saj ne morejo dokazati, da imajo dejansko rezerve za vsak izdani USDT in po nekaterih virih (dokumentih in raziskavah) sodeč je zaloga ameriških dollarjev podjetja Tether namesto v razmerju 1 : 1 bližje razmerju 1 : 0,74, kar pomeni, da je v obtoku več izdanih USDT kovancev, kot pa je denarnih zalog v podjetju. Prav tako naj bi bilo v fizičnih rezervah samo okoli 3% vseh izdanih USDT-jev, ostalih 71% pa naj bi bilo vezanih v različnih naložbah podjetja. To podjetje izpostavlja tožbam in preiskavam, saj je celotna uporabna vrednost in osnovna ideja stabilnega kovanca ravno stabilnost in ohranjanje menjalnega tečaja v istem razmerju z zagotavljanjem ustreznih zalog. Če Tether ne bo uspešno dokazal, kje so zaloge izdanih kovancev, preti nevarnost celotnemu kripto trgu zaradi velikosti tržnega deleža Tethra v obstoječem sistemu. 

POVZETEK 

Danes obstaja več stabilnih kovancev kot so na primer PAX, USDC ali BUSD, ki so dobri nadomestki za delo posrednika, ki ga opravlja USDT. Večina jih izdaja mesečna poročila o stanju pokritosti s fiat valuto, kot je to zahtevano, medtem ko Tether od svojega nastanka tega ni naredil nikoli. Četudi se zgodi najhujše in se posledice deloma pretopijo v kripto trg, se bo trg lahko kratkoročno odzval katastrofalno, nato pa si bo opomogel. Namesto Tethra bo na veljavi in uporabi pridobila neka druga stabilna kripto valuta, ki bo opravljala večino dela, ki ga danes opravi Tether, s to razliko, da bo nova kripto valuta sposobna dokazovati in poročati o svojih rezervah.